CarveOut – 365id

På HighFive har vi en modell vi kallar ”CarveOut”, det är ett sätt att attrahera de bästa, mest bärkraftiga affärsidéerna från näringslivet och få dem att förverkligas. Genom CarveOut kan man sammanföra idégivaren – företaget med idén – med en lämplig extern entreprenör i ett nytt bolag. Vi på HighFive hjälper till att driva riggningsprocessen och supporta det nya bolaget med all expertis som finns i och i anknytning till oss. Har ditt företag en affärsidé som ni inte vill eller hinner driva själva? Hör av er till oss, vi söker alltid nya idéer!

Ett av våra CarveOut-företag är 365id som grundades 2015 av Johan Hagelin och Gordion AB. Företaget har nått långt på kort tid och är nu nominerade till Årets Säkerhetslösning och Johan är finalist i Årets Rookie i Security Awards 2016.

Johan hade fått en förfrågan av Halmstadföretaget Gordion AB att utveckla en körkortsscanner, men när han läste tidningen och såg rubriken ”Id-bedrägerierna ökar i Sverige” insåg han att det gick att vidareutveckla idén till att avgöra om id-handlingar är äkta eller falska. Detta blev starten för 365id, ett företag som har växt snabbt och skapat sig ett namn inom säkerhetsbranschen.

Verifieringen går till så att en id-handling scannas med en ”365id Scanner” och dess program ”Verified by 365id” och inom några få sekunder ger scannern svar på om id-handlingen är äkta eller falsk genom en grön eller röd lampa. Detta underlättar för företag som arbetar med identifiering dagligen såsom paketutlämning, bil-, maskinuthyrning, elektronikhandel och myndigheter. Scannern fungerar för alla svenska pass, körkort och id-kort, och utvecklas för att klara id-handlingar från hela Norden.
Tjänsten heter ”Verified by 365id” och den verifierar äkthet på körkort, pass och id-kort samt lagrar en bild på den använda id-handlingen. Verifieringen går till så att en id-handling skannas i en ”365id-scanner”, bilderna skickas för verifiering och inom några sekunder presenteras svaret på scannern om id-handlingen är äkta eller falskt, genom grön respektive röd lampa. Detta underlättar för företag och myndigheter som arbetar med identifiering dagligen såsom paketutlämning, bil-, maskinuthyrning, och elektronikhandel. Scannern fungerar för alla svenska pass, körkort och id-kort, och utvecklas för att klara id-handlingar från hela världen. Nu pågår programmering av Europeiska id-handlingar.

Vi håller tummarna för att det kommer gå bra i tävlingen och i den fortsatta utvecklingen av företaget!