Din gångstil kan avslöja hur du mår. Det har Siddhartha Khandelwal tagit fasta på. Tillsammans med sina kollegor i företaget Vectorize Move håller han nu på att ta fram ett system för rörelseanalys som gör det möjligt att hålla koll på hur rehabiliteringen fortskrider för personer med rörelseproblem.

Siddharta Khandelwal är entreprenören som vill göra skillnad.
Den 13 november 2012 är ett datum som har en speciell betydelse för Siddhartha Khandelwal.
Det var då som han kom till Sverige för första gången. Han hade ganska nyligen tagit sin masterexamen i avancerad robotteknik vid universitetet i Nantes, Frankrike och visste inte riktigt vad han ville göra med sin framtid.
– Under min tid i Nantes inriktade jag mig i huvudsak på hur människoliknande robotar skulle kunna gå stabilt på två ben. Jag började därför att söka efter olika utbildningar där jag ytterligare skulle kunna fördjupa dessa kunskaper. Till sist hittade jag en forskarutbildning på Högskolan i Halmstad som motsvarade mina förväntningar. Jag sökte dit men högskolan hörde inte av sig och jag bestämde mig i stället för att läsa vidare på universitetet i Nantes för att ta en doktorsexamen i avancerad robotteknik, säger han.
I dag forskar han inom området mänsklig rörelse.
– Det finns ett tydligt samband mellan gångstil och hur en människa mår på insidan. Genom att studera gångstilen kan man följa hur en person som har exempelvis en neurofysiologisk sjukdom påverkas av medicinska insatser. Man kan alltid använda gångstilen som ett evaluerings- eller verifieringsverktyg.
För Siddhartha har den stora utmaningen varit att skapa ett verktyg som gör det möjligt att mäta rörelsens kvalitet i det dagliga livet.
– I dag sker dessa mätningar uteslutande i laboratorier. Patienten blir ofta nervös och spänner sig eftersom hon eller han befinner sig i en onaturlig miljö.
I januari i år startade Siddhartha företaget Vectorize Move, som är inhyst i företagsinkubatorn High Five i Halmstad. Till sin hjälp hade han Hans-Erik Eldermark, innovationsrådgivare på Högskolan i Halmstad,
– Det har hänt mycket sedan dess. Jag och mina kollegor João Bentes och Evelina Björklund håller bland annat på att ta fram användarvänliga och diskreta sensorer som tillsammans med robust teknik gör det möjligt att mäta rörelsens kvalitet hos patienten under hela rehabiliteringstiden.
I december ska prototypen vara klar.
– Redan i oktober inleder vi en studie tillsammans med neurologer på Hallands sjukhus där vi kommer låta ett antal strokepatienter pröva vår teknik under sin rehabilitering. Om allt går enligt planerna kommer vår produkt att finnas på marknaden i slutet av nästa år, säger Siddhartha Khandelwal.