Från Tanzanias sjukhus till travhästar

Det finns projekt och företag på HighFive som håller samma kurs under hela processen, sedan finns det de som tar en oväntad – men positiv – vändning under tidens gång. Ett exempel är ett projekt om medicinering i Tanzania, som utformades till en ny idé när en mer passande vinkel uppkom. Även det nya företaget har nu blivit antaget på HighFive och är i full gång med att digitalisera travsporten.

Det började under Stockholms Start-up Weekend med tema hälsa 2014. Halmstadbon Alban Qitakus team skapade en prototyp för en plattform för matchning av substanser i mediciner till sjukhus i Tanzania. Teamet vann tävlingen och Alban valde, som den enda av teammedlemmarna, att driva projektet vidare.

Väl tillbaka i Halmstad kontaktade Alban Hälsoteknikcentrum Halland på Högskolan i Halmstad för hjälp med vidare utveckling, och han fick med hjälp av dem möjlighet att testa appen på ett sjukhus i Tanzania.
– Det gick jättebra, de gillade idén!
Dock kände Alban att han hade för begränsade kunskaper inom den marknaden.
Alban åkte då till Sahlgrenska Science Park tillsammans med en av HighFives affärsutvecklare där han fick ett tips.
– De sa tänk djur, folk lägger mer pengar på djur än på människor.
Efter lite efterforskningar beslutade sig Alban för att satsa på hästar, även om han inte hade några som helst förkunskaper om hästar. Han stötte i samband med beslutet på en person som visade sig ha 140 travhästar.
– Jag bad henne lista problematik inom hästsport – hon skrev fyra sidor med problem inom travsport.

Med den informationen valde Alban att fokusera på travhästar och behövde då en partner med kunskap om travsport, och fick av en slump reda på att vännen Thomas Carlsson hade just sådana kunskaper. Han är nu en av fyra delägare i företaget HMS Group AB som utvecklar systemet HMS Trotting, övriga delägare är Henrik Tellving, grundare av allabolag.se, och Emanuel Nyberg, grundare av assistansboken.se. Thomas har hållit på med trav i olika former i 17 år, är delägare i en travhäst och har ett stort nätverk.
– Vi kom plötsligt åt travfolk på ett helt annat sätt.

Grunden i systemet kommer ligga i kommunikationsplattformen som hanterar kommunikationen mellan de inblandade i en häst. I nuläget tar samtal med ägarna värdefull träningstid, vilket nu ska kunna undvikas. Även digitala behandlingsjournaler, filmer med huskurer för hästarna, och träningsresultat är några av funktionerna som kommer utvecklas.
Företaget är nu i skedet att ordna finansiering och har hittat en utvecklingsbyrå som ska utveckla systemet. Målet är att ha en första säljbar version i slutet av februari 2017 – två år efter att idén om systemet för medicinering av människor uppkom.