Skip to main content

Halland Tech Week

Oktober 2024 i Halmstad

en kvinna som går över en bro i en stad som AI tagit fram en bild på hur den ser ut i framtiden

AI är inte framtiden - AI är nu!

Halland Tech Week är inget vanligt event. Det är mer som en resa in i framtiden, en rundtur på en plattform av inspiration eller öppna dörren till en värld av spännande teknik med fokus på människocentrerad artificiell intelligens. Halland Tech Week är ett återkommande event, som pågår i flera halländska städer, under en vecka i oktober varje år.

Ett av våra fokus- och spetsområden på HighFive är människocentrerad AI. Tillsammans med Halland Tech anordnar vi en heldag när Halland Tech Week kommer till Halmstad med fokus på just detta otroligt spännande och högaktuella ämne. Vi samlar ett antal experter, forskare, visionära entreprenörer och företagsledare i framkant av teknikens utveckling. Tillsammans utforskar vi AI:s potential att förändra vår värld och samtidigt sätta människan i centrum av den digitala revolutionen.

Under dagen har du möjlighet att lyssna på inspirerande talare, nätverka med likasinnade men vår förhoppning är att du även får uppleva och förstå hur vi kan skapa tillsammans med en AI. Vårt upplevelserum är öppet hela dagen och fylls med AI-skapad musik och ljuseffekter och AI-konst som du kan titta på eller själv vara med och skapa nya idéer.

Ett perfekt event för dig som är intresserad av AI, samhällsutveckling, affärsmöjligheter och kreativitet.

En AI genererad bild av ett vackert nordiskt landskap med en modern stad längst med havet.

Skapa din ljudbok eller berättelse med hjälp av AI

Inför Halland Tech Week skapade vi en AI-genererad ljudbok som spelades upp under evenemanget och skapade en unik och minnesvärd upplevelse för besökarna.

Så här enkelt skapade vi vår ljudbok på ca 30 minuter.

  1. Förberedelse av berättelsen
    Vi gav ChatGPT i uppdrag att skapa en berättelse på 700 ord som beskriver hur Hallandsregionen och Halmstads stad kommer att utvecklas de kommande 5 åren för att attrahera talanger och främja högteknologisk utveckling. För att säkerställa att ljudbokens uppläsning skulle bli tydlig och behaglig behövde vi ibland justera valet av vissa ord och uttal. Detta gjordes för att garantera en högkvalitativ upplevelse för lyssnarna.
  2. Audioinspelning av texten
    Ljudboken spelades in med hjälp av ElevenLabs, ett verktyg för ljudgenerering. Detta innefattade röstinspelning av texten som sedan konverterades till en ljudfil.
  3. Skapande av bilder med hjälp av texter
    Vi tog fram bilder i Midjourney genom att skriva korta och enklar texter, även kallad prompt, som beskriver bilden. Dessa texter användes senare som bildtexter.

Detta visar hur kreativ användning av AI och digitala verktyg kan skapa en engagerande och innovativ berättelse. Hör gärna på vår berättelse genom att trycka på knappen Lyssna nedan.

 

Verktyg och plattformar vi använt
• GPT 3.5 för textgenerering.
• ElevenLabs för ljudgenerering.
• Midjourney för att skapa bilder.

En podcast om AI

Bild på en robot som pratar i en mikrofon

Under Halland Tech Week i Halmstad kommer podcasten Eliza att finnas på plats och spela in tre avsnitt. De kommer intervjua talare från eventet och fortsätta samtalen från föredragen som varit under dagen.

Eliza är podcasten där du får träffa forskare, professorer och yrkesverksamma inom AI-området för att höra dem dela sina perspektiv och insikter kring tekniken som formar vårt dagliga liv. Podcasten vill ge lyssnaren en bättre förståelse för vad AI är kapabelt till idag samtidigt som den belyser olika perspektiv på tekniken och dess användningsområden.

Vilka ligger bakom Eliza?
Podcasten produceras av Halmstad Högskola och värdar för podcasten är Sepideh Pashami och Amanda Åberg. Sepideh Pashami är föreläsare i AI/ML på Halmstad Högskola och Amanda Åberg arbetar som UX designer. Tillsammans och i konversation med olika gäster dyker de ner i olika AI-relaterade ämnen för att sprida förståelse och kunskap kring detta spännande ämne.

Elizas poddavsnitt från Halland Tech Week kommer du kunna lyssna på här.