Samlad information till hur du som företagare kan få stöd avseende Covid-19

Kära företagare. En utmanande tid är framför oss och vi vill bara passa på att skicka ett innerligt tack till samtliga som var dag gör en samhällsinsats. Innovationer och entreprenörskap är av största vikt och vi finns här för er fullt ut. Nedan presenteras initiativ som nu tagits för att stötta våra viktiga företagare i Halmstad kommun på bästa sätt.

Krishantering?

Har du och ditt bolag hamnat i ett utsattläge/vägskäl? Det kan bero på Covid -19 eller av andra anledningar. Vi på HighFive erbjuder ett kostnadsfritt digitalt möte för att hitta möjliga lösningar eller kopplingar på ditt företags utmaningar. 
Kontakta Gabriella Hildebrand,
gabriella.hildebrand@h5halmstad.se

Innovationsstöd

KOMPA HALLAND – GRATIS KOMPETENSUTBILDNING

Med projektet Kompa Halland får du som halländsk företagare möjlighet till gratis utbildning för dig och dina anställda. Kompa Halland erbjuder utbildning inom en mängd olika områden så som digitalisering, marknadsföring, upphandling, hållbarhet, språk och mycket, mycket mer!

Projektet är ett samverkansprojekt med Högskolan i Halmstad som genomför kompetensutvecklingsinsatser för personer och företagare som drabbats av pandemin på olika sätt. Om du anmäler ditt företag till Kompa Halland kommer ni tillsammans att genomföra en kompetensplanering där kompetensbehoven ringas in och en plan tas fram för hur ditt företag kan utvecklas vidare. Vid frågor är du välkommen att kontakta marie.hornlund@halmstad.se

Projektet pågår mellan juni 2020 och augusti 2022 och riktar sig till små- och medelstora företag i Halland.
Vill du veta mer om projektet klicka här Vill du se kursutbudet klicka här

Missa inte chansen till gratis utbildning, anmäl ditt intresse idag!

HALLANDSKRAFT – HIGHFIVE OCH HALLANDS MATGILLE

Riskanalys och stöd till besöksnäringen och livsmedelsförädlande bolag

Utmanande tider kräver snabb omställning. Därför vill HighFive tillsammans med Hallands Matgille hjälpa där det behövs. Vi introducerar Hallandskraft – som stöttar dig och skapar nya möjligheter.

Hallandskrafts process innefattar en snabb riskanalys om vad som behöver göras nu och vad som kan tänkas hända framåt kopplat till utmaningar orsakat av Covid 19.

Riskanalys – Möjligheter – Ställ om

  Hallands Matgille och HighFive finns här för er och förutom ovan kopplar vi er till ett brett nätverk och ger er nya verktyg.

  Ingår ni i branscherna ovan och befinner er i Halland? Kontakta tobias.tisell@halmstad.se eller anna.oredsson@hallandsmatgille.se om ditt företag har behov av Hallandskraft, märk mailet Hallandskraft. 

  High five för möjligheter och omställning.

  ALMI – DIN AFFÄR

  Sedan ett år tillbaka har vi jobbat med ett verktyg som heter din affär. Tjänsten är uppdelad i två delar, visualisera din affär och simulera din affär. Båda består av en coachande dialog mellan dig som företagare och en av våra rådgivare. Syftet är att ge dig en klar och tydlig bild av ditt företags ekonomi och ta fram en handlingsplan för just dina fokusområden. I tider när omsättningen sjunker kan det vara ett värdefullt verktyg för att se hur det påverkar ditt resultat. Verktyget är ett bra redskap och en grund för den viktiga handlingsplan som alla företag bör ha och hålla sig till i dessa oroliga tider. Våra rådgivare kan gå igenom verktyget digitalt, både för att du ska slippa lägga tid och resurser på att träffas fysiskt men också för att vi tillsammans gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen. Rådgivningen inom Din affär ger vi kostnadsfritt till alla företag som är drabbade av Covid -19. 

  På Almi ser vi att vi troligen kommer att ställas inför en ökad efterfrågan på finansiering i kölvattnet av Covid -19. Internt innebär det bland annat att vi omfördelar våra resurser så att vi hela tiden erbjuder det marknaden har behov av. Samverkan mellan våra kontor sker kontinuerligt och vi ser en stor fördel av att vi finns i hela landet. Både när det gäller finansieringslösningar och för att ge stöd och råd kring hur du kan agera och tänka i det unika läge som just nu råder finns vi här för dig. Är du i behov av finansiering kan du ansöka om lån hos Almi. Om du redan har lån finns det möjlighet att söka anstånd med amorteringar. Regeringen har föreslagit att Almi får ett kapitaltillskott på 3 miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag i hela landet. 

  CORONA CUP – HIGHFIVE

  När de flesta medier fylls med nyheter om bolag i kris, historisk stora varsel samt konkurser som en direkt konsekvens Covid-19 väljer entreprenörstävlingen Venture Cup att använda innovationskraften som ett medel för att hitta vägen ur krisen som råder nationellt likväl som internationellt.  Tillsammans med flera olika aktörer från hela Sverige startade Venture Cup en plattform för idégenerering med syfte att hitta de bästa lösningarna kring utmaningar som Covid -19s framfart har orsakat.  

  “Vi vet att entreprenörer är en viktig motor för samhällsutvecklingen och att både innovationskraften och förmågan att genomföra är enorm hos dessa . Idén att starta Corona Cup kom när vi insåg vikten av att skifta fokus från den paniken som råder i vårt samhälle till att vara lösningsorienterade och försöka skapa ett värde utifrån vår kompetens och förmåga”, säger Alexandra Björk, VD på Venture Cup.  

  Tillsammans med Almi Väst, Umeå kommun, SEB och Chalmers Ventures lanserades Corona Cup  och har sedan dess levererat många kreativa lösningar inom olika områden. Genom Venture Cups digitala tävlingsplattform samlas och utvärderas idéer, stora som små, som på olika sätt kan hjälpa i rådande situation. Genom plattformen skapas även möjligheten nå ut till aktörer som kan bidra till att förverkliga en idé, som därmed kan bli verklighet och göra skillnad för hela samhället.  Vill du bli en del av initiativet där idéer, förslag och initiativ samlas i syfte att hjälpa människor, företag och samhället under rådande situation. Kontakta Alexandra Björk på: alexandra.bjork@venturecup.se 

  ALMI, TEK KOMPETENS OCH COOMPANION – TELEFONLINJE

  – ger vägledning och rådgivning kring ämnen som nationella stödpaket och andra åtgärder. Du kan också få vägledning om var du enklast får hjälp med frågor som ”Hur varslar jag personal?” och ”Hur gör jag egentligen för att skjuta upp skatten?”.

  Välkommen att ringa vardagar klockan 08-16. 
  Almi 0771-55 85 00 TEK kompetens: 035-17 18 91 Coompanion: 0346-450
  140 

   


  • TEK – BOLLPLANK
   I den mycket ovanliga situation som Sverige och världen befinner sig vill vi på TEK kompetens värna så mycket vi kan om våra medlemmar. Vi tittar på om det finns olika sätt där vi kan stötta upp när det gäller kompetensutveckling under denna period alternativt lärande av varandra. 
    Finns det frågor som du vill diskutera med oss så ta en kontakt med oss för att nyttja oss som bollplank. Vi möts även gärna om det finns behov och gör det antingen fysiskt eller för digitalt möte via ex. MS Teams. 
   Hör av dig till oss på tek@tek.se alt. 035 – 171890

  • TIMBANKEN
   Är du företagare i Halland och har funderingar kring vad Covid -19s framfart skulle kunna innebära för dig och ditt företag? Du kanske har frågor gällande vilka åtgärder du kan vidta? Då finns Timbanken tillgängligt som ett möjligt stöd. Du är kanske i behov av att ställa frågor, prata och få rådgivning när det gäller ekonomi, juridik eller HR-relaterade frågor?
   Genom Timbanken får du tillgång till fem kostnadsfria rådgivningstimmar med någon av våra konsulter. Du och konsulten bestämmer tillsammans om rådgivningen sker digitalt via telefon, platta eller dator eller vid ett fysiskt möte.

  CONNECT – NAVIGERA OCH PARERA

  Tillsammans kan vi navigera ur krisen

  Corona ställer till det för företagen och utbrottet påverkar redan hela samhällsekonomin. Företag behöver gå till handling för att hitta nya vägar som fungerar både i rådande nuläget och framåt.

  Kraftfullt, och kostnadsfritt, åtgärdspaket

  Varje företag räknas. Connect har redan ställt om stora delar av sin ordinarie verksamhet för större bolag och bara fokusera på att hjälpa så många företag som möjligt med ett kraftfullt åtgärdspaket som vi kallar ”Navigera och Parera”. Paketet handlar om att göra det vi är bäst på: mobilisera all den kraft, kompetens och erfarenhet som finns i nätverket för att hjälpa bolag att hålla sig flytande under denna period av osäkerhet.

  OBS! Tack vare riktade insatser från VGR har vi nu fått möjlighet att kostnadsfritt tillhandahålla detta paket till företag som behöver stöd! Det är en fantastisk nyhet och gör det ännu viktigare att vi hjälps åt att sprida möjligheten till bolag som har det tufft nu.

  Sprid och delta

  Vi behöver nätverkets hjälp att sprida medvetenheten om denna möjlighet till de bolag som kan tänkas behöva den. Klicka på någon av dela-knapparna nedan eller gå direkt till våra inlägg på Linkedin och Facebook och dela därifrån.

  Vi kommer även behöva er delaktighet. Vill du ställa din kompetens till förfogande och kan tänka dig rycka in och bidra med feedback till bolag som försöker hålla sig på rätt köl? Anmäl dig till vår kompetenspool här.

  Låt oss mobilisera våra gemensamma krafter för att hjälpas åt under denna utmanande tid!

  Nationellt


  • REGERINGEN
   Ekonomiskt stöd till kultur och idrott. Regeringen föreslår att du som bedriver verksamhet inom kultur och idrott ska kunna söka stöd för inkomstbortfall på grund av covid-19. Det kan till exempel handla om stöd för inställda evenemang, även evenemang under 500 deltagare omfattas. Stödet ska gälla alla företagsformer och frilansare och föreningar. Det totala stödpaketet är 1 miljard kronor, varav 500 miljoner kronor ska gå till kulturbranschen och 500 miljoner kronor till idrottsbranschen. Regeringen återkommer inom kort med mer information om villkoren för stödet samt hur och när du som företagare ska kunna söka. Mer information från regeringen gällande bl.a. stöd och krispaket till företagare hittar du här.

  • TILLVÄXTVERKET
   Nu finns ett statligt stöd – korttidsarbete – som gör det möjligt för drabbade företag att behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder. Stödet kallades tidigare för korttidspermittering. Det kan sökas hos Tillväxtverket från och med den 7 april och det kommer gälla retroaktivt från och med den 16 mars. Korttidsarbete innebär att den anställde går ner i arbetstid och lön istället för att du behöver säga upp personen. Information och stöd från Tillväxtverket som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid -19 utbrottet hittar du här.

  • SKATTEVERKET
   Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av Covid -19 kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen. Information och blankett för ansökan hittar du här.

  • RIKSBANKEN
   Riksbanken har beslutat att låna ut pengar för att hjälpa företag som drabbas ekonomiskt till följd av covid-19. Det är banken som avgör villkoret för lånet och vilka företag som får lånet beviljat. Läs mer här.

  • FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
   Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten hittar du här.

  • SVENSK NÄRINGSLIV
   Aktuell information från Svenskt Näringsliv hittar du här.

  • ARBETSMILJÖVERKET
   För frågor om arbetsmiljöarbete, vilket ansvar du har som arbetsgivare och hur du kan agera under krisen. Läs mer här.

  • FÖRSÄKRINGSKASSAN
   Information från Försäkringskassan om regler för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab hittar du på här.

  • TURISTRÅDET VÄSTSVERIGE
   Driver du företag inom besöksnäringen. Du ta del av informationen från turistrådet Västsverige här .

  • VERKSAMT
   Samlad information från myndigheter om Covid -19 och vad som är viktigt för dig som företagare hittar du här.

  EXPORT

  Har du frågor kopplat till export eller handel med andra länder kan du exempelvis vända dig till Business Sweden eller
  Enterprise Europe Netwok
  för vägledning och stöd. 

  Exporterande företag kan även vända sig till Exportkreditnämnden (EKN) som erbjuder olika typer av garantier, för att försäkra risken att inte få betalt vid en exportaffär. Regeringen har presenterat förslag på åtgärder om kreditgarantier som innebär nya och förbättrade möjlighet att låna.  Det gäller små-, medelstora och större exportföretag samt deras underleverantörer. 

  Regeringen föreslår också att Svensk Exportkredits (SEK) låneram ökas från 125 till 200 miljarder kronor och kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag. SEK erbjuder lån till svenska exportföretag och underleverantörer till exportföretag med en årsomsättning på minst 200 miljoner kronor. 

  Varutransporter från andra länder 
  Regeringen har beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför Europa. Det finns undantag i förbudet, bland annat för personer som transporterar varor. Nödvändiga leveranser av till exempel mat och mediciner ska alltså inte påverkas.