Skip to main content

AI Act

Framtidssäkra ditt företag

Är du redo?

HighFive Innovationsarena och Högskolan i Halmstad hjälper små och medelstora företag i Halland att anpassa sig till EU:s nya AI-lagstiftning. Vi erbjuder utbildning, verktyg och metoder för att uppfylla lagens krav utan att hämma innovationskraften. EU:s nya AI-förordning AI Act är ett regelverk som påverkar alla som utvecklar, tillhandahåller eller använder AI-system inom EU. För företag och andra verksamheter är det avgörande att förstå vad detta innebär – och hur ni kan följa reglerna utan att bromsa innovationen. AI Act har redan börjat gälla och flera delar träder i kraft under de kommande åren. Du behöver inte ha alla svar – vi är med dig hela vägen.

 

Vi behöver din hjälp!

Hur kan vi bäst stötta företag i Halland med AI Act? Dela dina tankar – det tar bara några minuter! Din input ger dig även möjlighet att delta i workshops, guider och värdefulla samarbeten framåt. Klicka här och bidra nu!

Klicka här och bidra nu!

  • Vad är AI Act?

    Vad är AI Act?

    AI Act är den första heltäckande AI-lagstiftningen inom EU och börjar gälla stegvis från 2024. Lagen syftar till att skydda människor, främja innovation och skapa tydliga regler för hur AI får användas. Som företagare i Halland kan det påverka dig om du utvecklar eller använder AI-system – oavsett om det gäller kundtjänst, beslutsstöd eller prediktiva verktyg. Beroende på hur riskfyllt systemet är klassificeras det olika och kraven kan handla om t.ex. transparens, säkerhet eller dokumentation.

Vad innebär den nya förordningen?

Vad innebär den nya förordningen?

AI Act är EU:s första stora regelverk för artificiell intelligens. Det syftar till att skydda människors hälsa, säkerhet och rättigheter – samtidigt som innovation uppmuntras. Reglerna gäller beroende på vilken risknivå AI-systemet har.

AI-system delas in i fyra risknivåer:

  • Förbjuden AI – t.ex. system som manipulerar eller poängsätter människor
  • Högrisk-AI – t.ex. AI i rekrytering, kreditbedömning eller sjukvård
  • AI med viss risk – t.ex. generativ AI (text, bild, ljud) eller chattbottar
  • Minimal risk – t.ex. spamfilter, stavningskontroll, AI i dataspel

Beroende på nivå ställs olika krav – allt från transparens och information till teknisk dokumentation, CE-märkning och mänsklig tillsyn.

 

Tidig koll – ger stor fördel

Konkurrens

Med rätt stöd kan Hallands företag ta täten istället för att hamna på efterkälken – och stå ännu starkare och mer förberedda i mötet med ny lagstiftning.

Koll på läget

AI Act har trätt i kraft och fortsätter att utvecklas. Även om allt ännu inte är tydligt behöver företag agera nu för att minska risken för böter och överraskningar.

Fokus

När företag får koll på AI-lagstiftningen frigörs tid och energi. Juridiska risker minskar – och resurser kan fokuseras på det som driver utvecklingen framåt.

Hjälp oss skapa rätt stöd!

Hjälp oss skapa rätt stöd!

Vi vill veta hur vi bäst kan stötta företag i Halland i anpassningen till AI Act. Därför behöver vi din input!

Fyll gärna i formuläret nedan och dela med dig av vilka frågor eller utmaningar du har kopplat till AI, lagstiftning eller innovation. Ditt svar hjälper oss att forma innehåll och stöd som faktiskt gör skillnad.

Längre fram kommer vi att erbjuda workshops, guider och möjligheter till samverkan som gör det enklare att anpassa sig till den nya lagstiftningen.

Klicka här och bidra nu!

Guider och mer information

Svenskt Näringsliv har tagit fram en tydlig översikt med checklistor och viktiga datum att ha koll på – perfekt för dig som vill förstå vad som gäller och när. Redan i februari 2025 förbjuds vissa AI-användningar, och under 2026–2027 införs nya krav för användning av AI-system.

Läs mer hos Svenskt Näringsliv.

Projektledare

Victoria Wahlberg

Projektledare

Jonas Ringheim